Hvor Mange Arbejdsdage er der på et År [2023]?

Når et nyt år begynder, starter planlægningen af ferie og fridage for de fleste. Men hvor mange egentlige arbejdsdage er der i et år, når man trækker weekender og helligdage fra? Lad os se nærmere på, hvor meget frihed kalenderen byder på.

Der er 220 arbejdsdage i 2023.

I 2023 er der masser af muligheder for at holde fri og slappe af. Året byder på hele 145 dage uden arbejde for de fleste danskere. Det er 5 flere fridage end i 2022.

Weekender og helligdage giver mange fridage

Udover de sædvanlige 104 weekenddage (52 lørdage og 53 søndage) er der i 2023 også 10 helligdage, der ikke ligger i weekenderne. Heriblandt skærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, store bededag, Kristi himmelfartsdag og 2. pinsedag.

Derudover har de fleste ansatte i Danmark ret til 5-6 ugers ferie om året, svarende til cirka 25-30 feriedage.

Lægger man weekendene, helligdagene og feriedagene sammen, ender det altså på 145 dage fri for de fleste i 2023.

Kun 220 arbejdsdage tilbage

Trækker man de 145 fridage fra årets 365 dage, er der 220 arbejdsdage tilbage i 2023 for en gennemsnitlig fuldtidsansat.

Men arbejdsdagene fordeler sig meget forskelligt over året. Nogle måneder byder på markant flere fridage end andre.

Januar og februar byder på få fridage

Årets første to måneder, januar og februar, er normalt præget af få fridage. I 2023 er nytårsdag den 1. januar den eneste helligdag i januar, men den falder på en søndag. Allerede 2. januar vinker arbejdet igen for de fleste.

Februar byder slet ikke på nogen helligdage og har kun 8 weekender. Så efter julefreden venter to travle måneder.

April bringer en lang påskeferie

Til gengæld venter der en længere påskeferie i midten af april 2023. Skærtorsdag og langfredag giver to ekstra fridage den 6. og 7. april. 2. påskedag mandag den 10. april giver endnu en fridag.

Med weekenden før og efter bliver det til hele 5 fridage i træk i påsken, en tiltrængt forårspause.

Maj byder på flere fridage

Drømmer man om en ferie spækket med fridage, er maj 2023 et godt bud. Måneden byder på hele 4 helligdage: 1. maj, St. Bededag den 5. maj, Kristi himmelfartsdag den 18. maj samt 2. pinsedag den 29. maj.

Derudover falder der 4 weekender i maj, så der er 12 dage med frihed i alt.

Juni har én ekstra fridag

Normalt er der ingen helligdage i juni, men i 2023 falder grundlovsdag heldigvis på en mandag den 5. juni. Det giver mulighed for en 3-dages weekend eller en kort ferie.

Efteråret byder på flere arbejdsdage

Efter sommerferien venter desværre adskillige måneder med få fridage. Først op til jul kommer der igen chancer for ekstra fridage.

Julen 2023 giver 2 ”gratis” fridage, da juleaften falder på en søndag. Juledag og 2. juledag udløser derfor to ekstra velkomne fridage.

Nytårsaften lander også på en søndag, så der bliver ikke flere december-fridage. Men med i alt 145 dage fri, er der masser af muligheder for at slappe af uden for arbejdstid i 2023.

Scroll to Top